EEN DAGJE IN DE OPVANG

EEN DAGJE IN DE OPVANG

Hoe ziet een dag in de kinderopvang eruit? Om u een kleine indruk te geven, hebben we hieronder een klein dagboek voor u opgesteld.

De dagindeling.

8:00 uur
Zodra u met uw kind binnen komt wordt u beide verwelkomd en volgt er een kort gesprekje over het welbevinden van uw kind en andere belangrijke informatie. Vervolgens wordt er, zo nodig, voor afleiding gezorgd als u weggaat. Met uw kind zwaaien als u weggaat, samen een boekje kijken, puzzelen, spelen met de blokken.

9:00 uur
Nu zijn normaliter alle kinderen aanwezig en kan “onze” dag beginnen. Het eerste toiletbezoek vindt plaats voor kinderen die actieve zindelijkheidstraining doen. Baby’s die moe zijn worden nu verzorgd en slapen gelegd. De tafel wordt gedekt voor een boterhammetje.

9:10 uur
Etenstijd. Het liedje “aan tafel, aan tafel, aan ta-ha-fel” wordt gezongen. Ook uw kind zal dit ritueel snel herkennen en naar de tafel toekomen. Uw kind wast en droogt zijn handjes en mag aansluitend aan tafel gaan zitten om te eten. Aan tafel worden de boterhammen gesmeerd voor de kinderen en ze mogen zelf kiezen welk beleg ze erop willen. De keuze tussen beleg is smeerkaas ofwel smeerpaté. Ieder kind wordt gestimuleerd in het proberen van nieuwe smaakjes, variatie in de voeding is immers erg belangrijk.

Hongerige baby’s krijgen zo nodig hun flesje. Is uw kind een wakkere baby, dan mag hij fijn spelen in het grote park.

Aan tafel wordt gezorgd voor een rustige en gezellige sfeer, er wordt besproken met de kinderen wat ze aan het eten zijn. De kinderen worden gestimuleerd alles op te eten wat op hun bordje ligt (in de mate van het mogelijke natuurlijk). Als een kind flink is aan het eten, wordt er « grote grote dame/jongen » gezongen. Voor deze stimulatie wijze zijn ze zeer gevoelig en motiveert dus. Telkens als een kind klaar is met eten zingen we « Hallo, hallo hier ben jij dan ». Het kind waarvoor gezongen wordt glundert vol trots.
Er zijn echter ook regeltjes aan tafel: ze mogen niet met de bordjes rammelen, omdraaien of wegschuiven, ook niet als het leeg is. Ze leren rustig te blijven wachten tot vrijwel iedereen klaar is en krijgen dan hun drinken. Hier mogen ze ook weer niet mee rammelen omdraaien of wegschuiven. De kinderen krijgen pas drinken als vrijwel iedereen klaar is met eten. Aangezien er anders kinderen zijn die niet meer willen eten en hun buikje rond drinken. Als de kinderen klaar zijn met drinken mogen zij hun mondjes en handjes proper maken met een washandje.

Baby’s krijgen weer een plekje in de babyhoek, alwaar ze veilig en tevreden kunnen spelen.

09:45 uur
Ieder kind wordt verluierd ofwel gaat hij op het wc-tje. Is uw kind 18 maanden of ouder dan beginnen we met het aanleren van aan- en uitkleden (zelf de rits openmaken, de broek omhoog of omlaag doen, etc.).
Meestal begint de potjestraining rond de leeftijd van 2 jaar. Als uw kind naar het wc-tje gaat, laten we hem zoveel mogelijk zelf doen en gunnen we uw kind even wat privacy, terwijl we hem toch met een scheef oog in de gaten houden. Na het verluieren mogen de kinderen gaan spelen in de speelkamer. Zodra ze zien dat de begeleidster klaar is met verluieren gaan ze enthousiast bij het poortje op de grond zitten, omdat ze weten dat het nu tijd is om zich klaar te maken om buiten te gaan spelen..

10.10 uur    

De kinderen hebben zo nodig hun jasjes, laarsjes, sjaaltjes en mutsjes aan. Ze lopen in een treintje naar buiten waar ze op het terras wachten, om 1 voor 1 samen met de begeleidster de trapjes omlaag te gaan naar het grote grasveld met buitenspeelgoed. De begeleidster voorziet ook altijd een educatief spelletje voor buiten als entertainment tussen door,

10:45 uur
Het buitenspelen wordt beëindigd, de kinderen komen weer terug naar binnen om hun laarsjes jasjes mutsjes en sjaaltjes uit te doen. Hun handjes worden gewassen en er is even tijd voor vrij spel alvorens we gaan eten.
De baby’s worden op dit tijdstip ook weer een voor een wakker. Ook zij kunnen, nadat ze verzorgd zijn, even spelen op de baby mat.

11:10 uur
Tijd voor het vers bereidde middagmaal. Het hele ritueel van “etenstijd” herhaalt zich.

12:15 uur
De kinderen die moe zijn, worden verluierd, krijgen hun pyjama aan, en gaan naar bedje toe. Hun speentje en knuffel wordt uit hun laatje genomen. Vervolgens worden ze naar de slaapkamer gebracht alwaar ze een dikke “slaap wel” knuffel van de begeleidster krijgen, voor ze naar dromeland vertrekken.

12:30 uur
De baby’s zijn nu fit en tevreden. Ze hebben lekker geslapen en hun buikje is goed gevuld. Tijd om hun eens goed in de watten te leggen. We nemen alle baby’s bij ons op de mat of op schoot om te zitten of te liggen. We leren ze nu zitten, rollen, kruipen, staan, speelgoedjes vast nemen. We zingen liedjes voor ze op hun niveau, doen bellenblazen, kiekeboe en verstopspelletjes, kortom Partytime!!!
Rond 14:00 uur krijgen de meeste baby’s hun flesje of fruitpap. Hierna is hun kaarsje meestal uit en brengen we hun moe maar voldaan terug naar hun bedje toe.

14:30 uur
Zodra de grote kinderen wakker worden gaan we hen uit bed halen. Ieder kind wordt weer verluierd/potjestraining.

Als alle vriendjes wakker zijn, wordt de tafel klaargemaakt voor de fruitmaaltijd. Aan tafel kunnen de kinderen kiezen welk fruit ze willen eten, aangezien het dan ook geschild wordt en ja hoor, het ritueel van “etenstijd“ herhaalt zich.

15:00 uur
Ieder kind mag nu naar eigen behoefte gaan spelen.

15:30 uur
Nu wordt er een geleide activiteit gedaan, afgestemd op de behoefte van de aanwezige kinderen. Zij kunnen kiezen uit turnen, zingen, kleuren, de kruiptunnel etc.  Ofwel wordt er een verhaaltje voorgelezen, dat past bij het weekthema. Aansluitend gaan we dan verven, plakken of kleuren.

16:00 uur
Vanaf nu is er vrij spel.

17:00 uur
Kinderen die tot 18:00 uur blijven krijgen nu nog een boterhammetje.  Aansluitend blijven ze aan tafel zitten om te puzzelen, tekenen, kralen rijgen ofwel met het computertje te spelen. Ondertussen zorgen we dat alles weer opgeruimd en proper is voor de volgende dag.
Ondertussen komt u ook uw kind ophalen en is de dag weer voorbij.

@ 2017 Kinderdagverblijf "De Boelekes" -info@deboelekes.be -+32 89 61 50 08