LOPERTJES GROEP

LOPERTJES GROEP

7:00 – 9:00 uur
Zodra u met uw kind binnen komt wordt u beiden verwelkomd en volgt er een kort gesprekje over het welbevinden van uw kind en andere belangrijke informatie. Vervolgens wordt er, zo nodig, voor afleiding gezorgd als u weggaat. Met uw kind zwaaien als u weggaat, samen een boekje kijken, spelen met de blokken of ander speelgoed enz.

9:00 uur
Nu zijn normaliter ALLE kinderen aanwezig en kan “onze” dag beginnen. Het eerste toiletbezoek vind plaats voor kinderen die actieve zindelijkheidstraining doen. De tafel wordt “gedekt“.

9:10 uur
Etenstijd. Het liedje “aan tafel, aan tafel,   aan ta-ha-fel” wordt gezongen.
Ook uw kind zal dit ritueel snel herkennen en naar de tafel toekomen. Uw kind wast en droogt zijn handjes en mag aansluitend aan tafel gaan zitten om te eten. De tafel is gedekt door een kind, deze heeft er de placematjes met het logo van elk kind en het bestek/ bordje neergelegd.Aan tafel worden de boterhammen gesmeerd voor de kinderen en ze mogen zelf kiezen welk (gezond) beleg ze erop willen, ieder kind wordt gestimuleerd in het proberen van nieuwe smaakjes, variatie in de voeding is immers erg belangrijk.Er wordt aan tafel gezorgd voor ‘n rustige en gezellige sfeer, er wordt besproken met de kinderen wat ze aan het eten zijn. De kinderen worden gestimuleerd “alles” op te eten wat op hun bordje ligt (in de mate van het mogelijke natuurlijk). Als een kind flink is aan het eten, wordt er ‘grote grote dame/ jongen” gezongen . Voor deze stimulatie wijze zijn ze zeer gevoelig en motiveert dus!! Telkens als een kind klaar is met eten zingen we  “Hallo, hallo hier ben jij dan”. Het kind waarvoor gezongen wordt glundert vol trots.
Er zijn echter ook regeltjes aan tafel: ze mogen niet met de bordjes rammelen, omdraaien of wegschuiven ,ook niet als het leeg is. Ze leren rustig te blijven wachten tot vrijwel iedereen klaar is en krijgen dan hun drinken. Hier mogen ze ook weer niet mee rammelen omdraaien of wegschuiven. De kinderen krijgen pas drinken als vrijwel iedereen klaar is met eten. Aangezien er anders kinderen zijn die niet meer willen eten en hun buikje rond drinken. Als de kinderen klaar zijn met drinken mogen zij hun mondjes en handjes proper maken met een washandje en aansluitend mogen ze van tafel.

09:35 uur
Ieder kind wordt nu verluierd ofwel gaat hij op het wc’tje. Is uw kind 18 maanden of ouder dan beginnen we met het aanleren van aan- en uitkleden (zelf de rits openmaken, de broek omhoog of omlaag doen). We laten uw kind ook hier zijn/haar herkenningsplaatje benoemen en leren hem/haar vanaf 18 maanden zelf de luier uit het laatje te nemen. Zo ervaart uw dat ze ook hier een eigen plekje hebben.
Meestal begint de potjestraining rond de leeftijd van 2 jaar.  Als uw kind naar het wc’tje gaat, laten we hem/haar zoveel mogelijk zelf doen en gunnen we uw kind even wat privacy, terwijl we hem/haar toch met een scheef oog in de gaten houden. Na het verluieren gaan de kinderen weer enthousiast terug naar de tafel, omdat ze weten dat het nu tijd is voor de “knutselactiviteit”.

10.00  uur
We gaan iedere dag fijn buiten spelen!
De laarsjes worden aangedaan plus afhankelijk van het seizoen, krijgen ze ook een jas, sjaal, muts en handschoenen aan. Alleen als het regent blijven we binnen, dan wordt een verhaaltje voorgelezen, dat past bij het weekthema. Aansluitend gaan we dan verven/plakken/kleuren etc.

10:45 uur
De activiteit wordt beëindigd en alles wordt opgeruimd. Vervolgens is het tijd voor vrij spel, en eventueel nog even een potjesronde.

11:10 uur
Tijd voor het middagmaal, het hele ritueel van “Etenstijd” herhaalt zich. Aansluitend worden de
kinderen verluierd,  of is er tijd voor zindelijkheidstraining. We leren de kinderen om zelf hun broek en sokken uit te doen. De kinderen die blijven, en moe zijn, hebben nu hun pyjama aan en krijgen hun speentje. Ze luisteren nog even naar een verhaaltje en worden aansluitend naar bed gebracht met een dikke slaapwel-kus.

14:30 uur
Zodra de kinderen wakker worden gaan we hen opnemen. Ieder kind wordt weer verluierd/ potjestraining. En mag dan fijn naar eigen behoefte gaan spelen.

15:00 uur
Nu wordt de tafel klaargemaakt voor de fruitmaaltijd, aan tafel kunnen de kinderen kiezen welk fruit ze willen eten, aangezien het dan ook geschild wordt en…… ja hoor het ritueel van “etenstijd “ herhaalt zich.

15:30 uur
We gaan gezellig knutselen, afgestemd op de behoefte van de aanwezige kinderen. Hierna is er vrij spel. Eventueel kunnen zij nu ook kiezen uit turnen, zingen, de kruiptunnel etc.
Ondertussen doet de begeleidster alle kindjes nog een laatste keer verschonen.

17:00 uur
De kinderen krijgen nu een boterhammetje. Aansluitend blijven ze aan tafel zitten om te puzzelen, tekenen, kralen rijgen, ofwel met het computertje te spelen. Ondertussen wordt de speelkamer opgeruimd zodat dezeproper is voor de volgende dag.Ondertussen komt u ook uw kind ophalen en is de dag weer voorbij.

@ 2017 Kinderdagverblijf "De Boelekes" -info@deboelekes.be -+32 89 61 50 08